Sub semnul Unirii
1 Decembrie 1918 - 1 Decembrie 2018. 100 de ani de
la înfăptuirea unui vis măreț al poporului român. Vis devenit realitate după numeroase
lupte militare și diplomatice, vis ce nu s-ar fi putut împlini fără dorința
arzătoare a oamenilor de cultură, a învățaților vremii, dar nici fără dorința maselor
populare mobilizate de către aceștia.
Despre anul 1918 s-a vorbit foarte mult, pe plan european, deoarece, cum bine știm a fost un an de cotitură pentru întreaga Europă, multe țări câștigându-și independența, multe imperii destrămându-se. Anul 1918 are o însemnătate deosebită pentru poporul nostru, iar anul 2018, Anul Centenarului a fost anul în care fiecare dintre noi și-a dorit să contribuie cu ceva, orice, la celebrarea și cinstirea acestui moment istoric și a celor care au luptat pentru înfăptuirea Unirii. Instituțiile de învățământ și-au propus să reînvie istoria și conștiința națională în rândul elevilor prin activitățile desfășurate.
Școala noastră nu s-a lăsat mai prejos, desfășurând de-a lungul anului, multiple activități dedicate Centenarului, de la sesiuni de comunicări și manifestații artistice, la diferite excursii tematice în Basarabia, Alba Iulia sau alte zone din țară.

Un proiect amplu, care a necesitat "unirea" mai multor discipline de învățământ din școală a urmărit evidențierea unor personalități dejene sau din localitățile de lângă Dej, personalități care au avut o contribuție importantă la realizarea actului Marii Uniri. Munca la acest proiect a necesitat implicarea unui număr mare de elevi și profesori și a unui efort fizic și intelectual semnificativ și s-a realizat în mai multe etape.
Prima etapă a constat în răsfoirea documentelor istorice pentru a afla cât mai multe despre istoria localității noastre și despre viața marilor nume implicate în Unire. Apoi aceste date au fost selectate și sintetizate în referate ce au fost ulterior folosite într-o lucrare amplă. Trebuie menționat aici că au fost consultate documente ce cuprindeau date despre oameni marcanți ai județului de atunci -Solnoc-Dăbâca - care au participat ca delegați sau ca factori importanți la Marea Adunare de la Alba Iulia: preoți, medici, avocați, ingineri, profesori, economiști, reprezentanți ai diferitelor bresle din județ sau chiar și țărani.
A doua etapă a constant în portretizarea acestor personalități dejene de către talentații noștri elevi. Profitând de faptul că avem atât de mulți elevi talentați la desen, le-am propus să încerce să realizeze portretele acestora după fotografii găsite în diferite publicații. Efortul lor este cu atât mai admirabil cu cât reproducerile găsite erau de o calitate foarte proastă, șterse și foarte puține.
Liviu Micșa, Ștefan Cicio-Pop, Teodor Mihali și Alexandru Vaida Voievod - Portrete realizate de Mureșan Iulian, XD, Roman Oana, XII A și Clapa Alexandra, XI A.
O altă acțiune întreprinsă de echipa coordonatoare a proiectului a fost prezentarea unor filme documentare și organizarea unei excursii în Bistrița-Năsăud, la Casa memorială a lui Andrei Mureșanu, azi filiala bibliotecii județene.
În cadrul aceluiași proiect, catedra de limba română prin doamna profesoară Marchiș Ramona a sintetizat din literatura română operele scriitorilor români dedicate Unirii sau precursoare actului în sine. În urma prezentării făcute de doamna profesoară, elevii au fost provocați să scrie eseuri dedicate unirii sau prin care să promoveze valori umane. Întregul material adunat și creat a fost diseminat și altor clase din școală prin prezentări power point, citirea și publicarea creațiilor elevilor, afișarea portretelor realizate, iar o sinteză a acestei activități a fost publicată în revista dedicată Unirii și publicată de CCD Cluj "Activități dedicate celebrării Centenarului Marii Uniri", lucrarea obținând Premiul II pe județ.